Helder Zicht

waarnemen

herkennen

identificeren

FAQ

Op deze pagina staat een overzicht van veelgestelde vragen en de antwoorden.
Heeft u een vraag die er niet bij staat? Neemt u dan contact met ons op via feedback@helderzicht.org.

Voor wie is de WebApp Helder Zicht bedoeld?

De WebApp is ontwikkeld voor projecteringsdeskundigen camerasystemen als het ultieme hulpmiddel bij hun werkzaamheden in de ontwerpfase, op locatie van klanten.

Waarom een WebApp en hoe werkt het?

Slechte camera's worden al jaren niet meer gemaakt. De slechte(re) beelden zijn meestal het gevolg van de interactie tussen klant en installateur.
Het is voor de klant niet altijd duidelijk dat wat wordt aangeschaft ook het gewenste doel bereikt. Het is aan de installateur om de klant erop te wijzen waarop die moet letten en daarmee inzichtelijk te krijgen wat de klant wil. Overzicht, herkenning of identificatie? Helder Zicht helpt daarbij. 
De installateur gebruikt de WebApp samen met de klant om te bepalen waar en welke camera’s nodig zijn.

Waarom is de WebApp het ultieme hulpmiddel?

De gediplomeerde projecteringsdeskundige camerasystemen beschikt over unieke kennis, maar daarmee is het werken op locatie niet voor iedere deskundige gelijk.

  1. De WebApp helpt iedere projecteringsdeskundige volgens eenzelfde werkwijze efficiënt en eenduidig bij het maken van de best mogelijke projectering en bijbehorende offerte.
  2. De klant krijgt tegelijkertijd transparant wat er – samen met hem – als beste en als de ‘op maat’ oplossing is bedacht en ook zal worden geleverd.

Is er een handleiding van de WebApp beschikbaar?

Nee, er is geen handleiding voor de WebApp. De WebApp is zo ontwikkeld dat het gebruik voor zich spreekt.
Het doel van de WebApp is het bieden van een praktische digitale checklist via een gebruikersvriendelijke webapplicatie.

Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van de WebApp, nu of in de toekomst?

Nee, het gebruik van de WebApp Helder Zicht is kosteloos.

Wat gebeurt er met de projectgegevens die ik invoer in de WebApp?

De gegevens die worden ingevoerd worden naar een beveiligde server “in de cloud” gestuurd, opdat het mogelijk is de gegevens naar het in de webapplicatie opgegeven e-mailadres te sturen. Verstuurde gegevens worden binnen 4 weken van de server verwijderd, nadat deze zijn afgeleverd bij de geadresseerde. Met de ingevoerde gegevens wordt niets gedaan.

Dit geldt ook voor de foto's die eventueel worden geupload. Mocht u er desondanks extra zekerheden in willen bouwen voor de door u gebruikte projectgegevens, dan adviseren wij u deze projectgegevens te coderen en daarmee geanonimiseerd in te vullen en te sturen naar het in de webapplicatie opgegeven e-mailadres. 

Ik heb vragen over of aanvullingen op het gebruik van de WebApp, waar kan ik terecht?

Als u uw ervaringen wilt delen, kunt u een mail sturen naar: feedback@helderzicht.org.
De input wordt verwerkt en meegenomen in de verdere ontwikkeling van de WebApp.

Ik heb geen opleiding tot projecteringsdeskundige camerasystemen gevolgd, kan ik de WebApp wel gebruiken?

De WebApp is ontwikkeld voor projecteringsdeskundigen camerasystemen en eist een bepaald uniek kennisniveau. Hoewel de WebApp ook door anderen gebruikt kan worden, adviseren wij met het oog op het leveren van kwaliteit aan de klant de opleiding te volgen. Voor meer informatie over de opleiding: klik hier.

Ik wil de opleiding tot projecteringsdeskundige camerasystemen volgen, waar vind ik meer informatie en kan ik mij aanmelden?

De opleiding wordt door verschillende partijen, waaronder de ondernemersvereniging VEBON-NOVB en Kenteq, aangeboden. Zie voor meer informatie de betreffende websites.

Waarom moet ik foto's uploaden?

Het uploaden van foto's is een mogelijkheid, maar niet verplicht. De foto's worden niet bewaard en zijn voor uw eigen gemak om na het bezoek aan de klant een overzicht van de locatie te hebben.

Wie zit er achter de organisatie Helder Zicht en wat houdt dit in?

Het kwaliteitskeurmerk voor bewakingscamerasystemen Helder Zicht betreft een samenwerkingsverband tussen de ondernemersverenigingen Techniek Nederland, VEB en VEBON-NOVB. De WebApp vormt een belangrijke schakel in een keten van maatregelen die, onder de naam Helder Zicht, zal leiden tot gecertificeerde CCTV-systemen, met kwaliteitsborging van importeur tot eindklant.

Kan ik de WebApp ook op mijn pc gebruiken? 

De WebApp is ontwikkeld voor een optimaal gebruik op smartphones en tablets, maar is ook te gebruiken op desktops of laptops. De gedachte is dat men op locatie snel gegevens in kan voeren, eventueel aangevuld met foto's, die vervolgens in een bestand naar het eigen (!) mailadres kunnen worden verzonden. De foto’s kunnen ook op een mobiel worden opgeslagen en later worden toegevoegd aan de applicatie.

Is er een maximum aantal camera's?

Nee, er is geen maximum aantal camera’s dat u kunt benoemen.

Kan ik zelf de vormgeving kiezen van de output?

Uit de WebApp rolt een bestand dat wordt meegezonden met de e-mail. Een bestand dat u vervolgens zelf volledig naar uw eigen wensen kunt inrichten.

Zijn er eisen aan de PC of laptop of smartphone?

Nee, er worden geen nadere eisen aan de apparaten gesteld. Iedere desktop, laptop, tablet, smartphone, etc. met een internetverbinding (dan wel deze tot stand kan brengen) is geschikt voor deze WebApp.

Welke browser moet ik gebruiken voor de WebApp?

Iedere gangbare browser is geschikt voor gebruik van de WebApp. Let wel op dat u de meest recente versie van uw browser hebt geinstalleerd. Google Chrome is een prima alternatief als u uw huidige browser niet wilt of kunt updaten.

Moet ik altijd verbonden zijn met het internet?

Nee, alleen op het moment van versturen van het e-mailbericht en/of de foto's dient er een online verbinding te zijn. De app is alleen offline beschikbaar als deze al eens eerder online is geopend en geinstalleerd (niet na het wissen van alle cache/offline bestanden). De app wordt onthouden in de webbrowser. Als u dus online met Chrome de WebApp bezoekt en vervolgens offline met Internet Explorer, dan werkt dat bijvoorbeeld niet.

Hoeveel projecten kan ik invoeren dan wel opslaan? En waar?

Het aantal projecten dat kan worden ingevoerd is onbeperkt. Het opslaan gebeurt tussentijds, opdat u de gegevens kunt mailen.

De gegevens die worden ingevoerd, worden naar een beveiligde omgeving “in de cloud” gestuurd, opdat het mogelijk is de gegevens naar het in de webapplicatie opgegeven e-mailadres te kunnen sturen. Verstuurde gegevens worden binnen 4 weken van de server verwijderd, nadat deze zijn afgeleverd bij de geadresseerde. Met de ingevoerde gegevens wordt niets gedaan.

Dit geldt ook voor de foto's die eventueel worden geupload. Mocht u er desondanks extra zekerheden in willen bouwen voor de door u gebruikte projectgegevens, dan adviseren wij u deze projectgegevens te coderen en daarmee geanonimiseerd in te vullen en te sturen naar de in de webapplicatie opgegeven e-mailadres. 

Waar worden de gegevens opgeslagen?

Uw gegevens worden tijdelijk op een beveiligde omgeving "in de cloud" opgeslagen.

Ik zie nog een eerder verzonden en afgeronde opdracht staan bij het opnieuw openen van de Webapp. Hoe kan dat?
En hoe zorg ik er voor dat ik met een nieuw project kan beginnen?

Het idee er achter is dat bij het verzenden iets onverhoopt mis kan gaan of dat u meent dat het project toch incompleet is. U heeft veel tijd geïnvesteerd in het invullen en daarom verschijnt (na verzenden) de keuze "De gegevens zijn verzonden. Wilt u de gegevens verwijderen en opnieuw beginnen?". Als u daar kiest voor OK dan wordt de vragenlijst bij het opnieuw openen leeg getoond. Het kan ook handig zijn voor het doorvoeren van een wijziging om de afgeronde opdracht toch nog even te bewaren. Zie ook de volgende veelgestelde vraag en het antwoord.

Mocht u tussentijds of om een andere reden de vragenlijst willen "legen" dan is er een optie op de "homepage" (onderin): "Alle gegevens permanent verwijderen en opnieuw beginnen? Klik dan hier", na klikken verschijnt een scherm "Alle gegevens permanent verwijderen en starten met een nieuwe vragenlijst". Daar geldt vervolgens hetzelfde.

Hoeveel vragenlijsten zijn er actief en kan ik terugzoeken? Ik wil namelijk een kleine wijziging maken.

Er kan maar een (1) vragenlijst actief zijn en er kan dan ook niet teruggezocht worden. Omdat wij ons goed kunnen voorstellen dat nadat de app is gebruikt er nog wordt nagepraat en de klant nog aanvullende vragen heeft, dan zit het resultaat van uw werk uiteraard in uw mailbox, maar wijzigen kan dan helaas niet meer. Dus is het handig als u (nadat de vragenlijst dus al  afgerond was) toch nog een wijziging kunt doorvoeren (bijvoorbeeld omdat iemand zegt, "doe maar 4 monitoren i.p.v. 2 want dat is eigenlijk wel handig"). U kunt dat gewoon het laatst bewaarde bestand wijzigen en opnieuw versturen. Let er dan wel op dat deze laatste versie voor de offerte wordt gebruikt, daarom staat er ook een datum en tijd bij!

Ik krijg de melding dat de pagina niet gevonden kan worden. Wat is er aan de hand?

Voor oflline gebruik van de WebApp is het van belang dat de applicatie voor gebruik geïnstalleerd is. Dat kan door de applicatie (met internetverbinding) te starten op het apparaat waar u het wilt gebruiken en de "installatie starten (en af te ronden)".

Bij het starten van de WebApp krijg ik een melding met een overzicht van compatibiliteitsproblemen. Wat is er aan de hand?

Er is een probleem met uw huidige webbrowser en/of instellingen.
Dit is wat er kan staan bij compatibiliteit:

  • Lokale opslag: schakel privé of incognito modus uit en probeer opnieuw
  • Offline gebruik: schakel privé of incognito modus uit en probeer opnieuw
  • Uploaden van afbeeldingen, probeer een andere webbrowser
  • Verwerken van afbeeldingen, probeer een andere webbrowser
  • Gegevensopslag in JSON formaat, probeer een andere webbrowser
  • Afbeeldingen via data-uri, probeer een andere webbrowser


Uw webbrowser is mogelijk verouderd, update deze naar de nieuwste versie (Google Chrome is altijd beschikbaar en die werkt prima) is over het algemeen de oplossing. In sommige gevallen kan het zijn dat je in een zogenaamde "incognito" / "prive" modus zit (de webbrowser doet hiermee z'n best om zo min mogelijk gegevens te onthouden, en laat dat nou net iets zijn dat de applicatie wel nodig heeft).. Dit is op te lossen door die modus uit te schakelen (is eigenlijk altijd bewust ingeschakeld dus degene die dat heeft gedaan kan het ook wel weer uitschakelen is het idee). In die gevallen hoeft u geen andere/nieuwere browser te gebruiken, tenzij het dan alsnog niet werkt.

De WebApp is offline te gebruiken lees ik, maar de site zelf niet. Hoe kan ik dan toch gebruik maken van de WebApp zonder verbinding?

De app is alleen offline beschikbaar als deze al eens eerder online is geopend en geïnstalleerd (niet na het wissen van alle cache/offline bestanden). De app wordt onthouden in de webbrowser. Als u dus online met Chrome de WebApp bezoekt en vervolgens offline met Internet Explorer, dan werkt dat bijvoorbeeld niet. Daarnaast is de app altijd beschikbaar onder de URL http://app.helderzicht.org.